Moj profil

Čili

Različiti čili začini mogu biti različite ljutine pa je stoga potrebno isprobati na vrhu prsta kako bi se količina prilagodila prema ljutini.

O začinu

Čili (Capsicum annuum) kao sušeni začin dobiva se od crvene čili paprike ili kajenske paprike, a sama ljutina začina ovisi o ljutini paprike od koje se dobiva. Vrlo često su industrijski čili začini kombinacija čilija i drugih sastojaka poput češnjaka, kima, origana i slatke paprike, iako se na tržištu nalaze i "čisti" čili prahovi. Na tržištu ga također nalazimo u dva najčešća oblika – mljeveni čili u prahu i čili pahuljice.

Čili može ubrzati metabolizam i izgaranje energije te na taj način doprinijeti mršavljenju.

Uporaba u kulinarstvu


Mljeveni čili u prahu je fine, sitne strukture te se vrlo brzo "stopi" s jelom i ostalim začinima pa je stoga pogodan za uporabu u jelima koja sadrže više sastojaka i/ili zahtijevaju dulju termičku obradu poput marinada za mesna jela, jela od tijesta te variva.

S druge strane, pahuljice čilija su veće i vidljive u jelima te su stoga odlične za završni učinak jelima s jednom ili manjim brojem namirnica koje zahtijevaju kraću termičku obradu poput pečenog povrća, salata i/ili tjestenina.

Vrste jela

Mljeveni čili u prahu
Kod pripreme jela od tijesta mljeveni čili u prahu dodaje se istovremeno s ostalim sastojcima tijesta prilikom zamjesa kako bi se stopio s njima.

Pikantne curry pogačice

Prilikom pripreme marinada mesnih jela, čili prah se dodaje među zadnjim sastojcima kako bi se mogla regulirati završna ljutina marinade.

Ražnjići s kikiriki umakom

Čili pahuljice
Za pripremu povrća pečenog u pećnici, povrće se nareže, začini po želji te na samom kraju, prije stavljanja u pećnicu, posipa sa željenom količinom čili pahuljica.  

Na sličan način se čili pahuljice koriste i prilikom pripreme salata i tjestenina – kada je jelo skoro pa gotovo (ovaj puta nakon termičke obrade ukoliko je ima), za završni "touch" posipa se sa čili pahuljicama te ukoliko je potrebno promiješa prije posluživanja.

Za više inspiracije pogledajte
www.začini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.