Moj profil

Postati majstor za koktele u samo četiri koraka

Opušteno i vruće ljeto iskoristite na vrlo cool način te u samo četiri koraka postanite majstor za šarene, slasne i osvježavajuće koktele.

1. Napunite bar najfinijim sastojcima

Bez sumnje, za sve koktele, ljetne, zimske, alkoholne i bezalkoholne, "duge" i "kratke", dovoljno su dobri samo najbolji sastojci. Primjerice, među najčešćim alkoholnim sastojcima su votka, rum, whiskey, tequila, gin, konjak, brandi i vermut, vino i pjenušac. Njima se pridružuju, a u bezalkoholnim i dominiraju voćni likeri, sirupi i sokovi, primjerice od limuna, limete, brusnice i nara, te svježe voće, najčešće ananas, banane, lubenice i dinje. 

Ovisno o vrsti, među sastojcima su i sladoled, slatko vrhnje, bjelanjci, mlijeko, kakao prah ili primjerice kava.

2. Nabavite pribor bez kojeg ne može nijedan koktel majstor

Jednostavno, koktela nema bez shakera ili miješalice za koji je u početku najvažnije da bude dovoljno velik i da se dobro zatvara, te strainera, tj. cjedila koje će se pobrinuti da iz shakera u čašu ne dospije ono što ne smije. 
Kako su precizno izmjereni sastojci preduvjet savršeno pripremljenog koktela, tu je i jigger ili posudica za mjerenje, mjerni vrč za veće količine sastojaka te purer, posebni čep koji dozira istjecanje tekućine iz boce.


K tome, posebno ako društvo želite razveseliti i svojom vještinom, nekoliko bar bottlea, posebnih plastičnih boca koje osim za čuvanje alkoholnih pića možete koristiti i za uvježbavanje žongliranja pravim bocama.

3. Pažnju posvetite čašama i ledu

Kako je prezentacija koktela od izuzetne važnosti, pažnju posvetite i čašama. Među neizostavnim su "lowball", niske okrugle čaše za "kratke", te "highball" visoke čaše za duge koktele.
Investirajte i u neke od balon čaša na stalku, primjerice visoke "hurrican" čaše za ljetne, egzotične koktele te klasične "martini" i (ili) "margarita" modele. Kako koktela nema bez kockica i drobljenog leda, nabavite i posudice i hvataljke za led,  te naravno ice-crusher, drobilicu, koju u početku vrlo uspješno možete zamijeniti i batom za meso, bocom ili valjkom za tijesto (kockice leda zamotajte u kuhinjsku krpu ili foliju!). 

K tome, neka vaš zamrzivač radi punom parom jer će vam primjerice za koktel party za oko 6 osoba trebati čak oko 4 kg leda (kako biste usporili otapanje leda u čašama, prethodno ih oko pola sata držite na hladnom!)  

4. Pozabavite se ukrašavanjem koktela

Ruku na srce, osim svojim okusom, kokteli moraju osvajati i svojim izgledom, pa su među najomiljenijim ukrasnim dodacima koji često daju i okusni pečat,  masline, voće iz likera, stabljike celera, listovi mente, kriške i zmije od kore različitog voća te primjerice pošećereni rubovi čaša.

K tome, kako se brojni kokteli kite po principu "više je više" nabavite i šarene štapiće za miješanje i slamke za pijuckanje te minijaturne suncobrane, cvjetove, palme, ptice i slično. Iako su sastavni dijelovi gotovo svih recepata i upute za ukrašavanje, koktele možete ukrasiti i na svoj način.

Primjerice dodajte im kuglice od voća, sirupom obojene ili s komadićima voća ili cvjetićima zaleđene kockice leda ili pak prethodno limunovim sokom natopljene rubove čaša uvaljajte u šećer ili kokosovo brašno.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.