Moj profil

Feferoni

Kapsaicin, tvar odgovorna za ljutinu feferona, može ubrzati metabolizam i trošenje kalorija.

O feferonima

Feferoni, odnosno ljute papričice ili čili papričice (Capsicum annum) pripadaju porodici paprika, ali u usporedbi s onim klasičnim, slatkim paprikama koje gotovo svakodnevno koristimo u kuhinji, ove su znatno ljuće. Za ljutinu feferona odgovorna je tvar kapsaicin, zapravo sama ljutina papričica ovisi o količini ovog spoja. Manji plodovi uglavnom sadrže veće količine kapsaicina i obrnuto pa su zato oni najsitniji feferoni i najljući.

Priprema feferona za uporabu u kulinarstvu

Feferoni danas u kulinarstvu imaju vrlo široku primjenu – od začina za juhe, umaka za tjestenine i pizze do dodatka mesnim jelima na "žlicu" ili onima s roštilja.

Kako niti jedan feferon nije iste ljutine, dobro je prije dodavanja isprobati koja količina feferona odgovara jelu.

Kad god se u kuhinji koriste feferoni, posebice svježi, dobro je koristiti rukavice jer ljutina može ostati na rukama te se tako prenijeti na ostalu hranu na koju to možda ne želimo ili pak na kožu. Kako niti jedan feferon nije iste ljutine, dobro je prije dodavanja isprobati koja količina feferona odgovara jelu, ali i nepcu kušača jela kako ljutina ne bi bila jedino što se u jelu osjeti prilikom konzumacije.

Svježe feferone treba prati netom prije uporabe te rezati na željene komade ili ih cijele staviti na roštilj odnosno kao ukras jelu. Konzervirani se mogu odmah koristiti, a neki ih prvo isperu kako bi se uklonio okus tekućine u kojoj su skladišteni.

Odabir i čuvanje

Pri odabiru svježih feferona dobro je pogledati njihovu površinu te odabirati one koji imaju svjež, zdrav izgled te su intenzivne boje, bez vidljivih oštećenja ili isušenosti.

Pri odabiru konzerviranih treba voditi računa o tome da pakiranje nije oštećeno te o roku uporabe.

Za skladištenje i čuvanje svježih feferona, ako se neće odmah upotrijebiti, dobro je spremiti ih u papirnatu vrećicu u hladnjak. Važno je da se, kao ni većina povrća, ne peru ako se neće odmah konzumirati jer vlažnost ubrzava njihovo kvarenje. Ako se pak neće koristiti dulje od 2, 3 tjedna koliko mogu „preživjeti“ u hladnjaku, feferone je najbolje osušiti. Nakon što se operu i obrišu, nanižu se na špagu te ostave da vise na suhom mjestu gdje postoji strujenje zraka dok se ne osuše.

Feferoni se također mogu zamrzavati tako da se prvotno narežu na manje komade, komadi pojedinačno zamrznu (na papiru, u kutiji i sl.) te potom zamrznuti stave u plastične vrećice i zamrzivač.

Konzervirane feferone treba čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu, do isteka roka trajanja.

Vrste jela

Pečena ricotta s feferonima
Kada feferone koristimo u jelima kojima je potrebno pečenje u pećnici, režu se na sitne komade te zajedno sa svim sastojcima jela odmah stave u pećnicu kako bi imali dovoljno vremena ispustiti aromu i ljutinu jelu.

Ljuta pizza s kranjskim kobasicama
Feferoni su gotovo neizbježan sastojak ljutih pizza i zapravo sastojak koji im daje ljutinu pa se narezani ili cijeli dodaju na površinu prije ili nakon pečenja – ovisno o želji.

Slavonski ljuti čobanac
Kada se feferoni dodaju u jušna jela poput variva i čobanaca, dodaju se na pirjani luk zajedno s mesom odnosno glavnom namirnicom jela i ostalim sastojcima kako bi se sve zajedno moglo prožeti kuhanjem.

Omlet s povrćem
Feferoni mogu biti odlični i u kombinaciji s jajima, primjerice kao dodatak i začin „punjenju“ za omlet, tako da se narezani sa svim drugim sastojcima poprže na tavi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.