Moj profil

Zapanjujuće moći kurkume

Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume.  Prije nekoliko godina, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom "Čest indijski začin budi nadu" u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao.

Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korjenaste biljke iz obitelji đumbira, svakog mjeseca puni stupce znanstvenih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno djelovanje na funkciju mozga i srca, a najintrigantnije su znanstvene studije koje dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost kurkume. Studije su pokazale da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih kroničnih bolesti.

O kurkumi pobliže

Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi prvi put je izoliran prije dva stoljeća, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. prije Krista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska djelovanja na cijeli niz bolesti i stanja poput  bolesti kože, pluća i probavnog sustava, a koristila se kao pripravak za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna znanstvena istraživanja provedena tijekom posljednjih 50 godina potvrdila su da je za većinu povoljnih djelovanja odgovoran upravo kurkumin.

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan.Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Začin koji obećava

Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume.  Prije nekoliko godina, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom "Čest indijski začin budi nadu" u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao.

U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

Izvor: Belupo.hr, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.