Moj profil

Pastrva

Engleski naziv: troutLatinski naziv: Salmo trutta fario; Salmo gairdneriRegionalni naziv: pastrmka, pastrvka

Kuhate li pastrve na plavo, nakon pranja ih posušite papirnatim ručnikom pazeći da s kože ne skinete sloj sluzi koji će kuhanjem postati plavkast. Pecite ih u tepsiji bez folije, pokrijte povrćem i podlijevajte vinom.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Pastrva je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline. Bogat je izvor proteina koji su potrebni za rast i razvoj.

Pastrva je plemenita riba brzih potočnih voda ili hladnih jezera. Pripada obitelji Salmonidae koja se vrlo uspješno uzgaja.

Na koži ima karakteristične crveno-crne točkice na podlozi različitih boja. Prosječno je dugačka oko 40 cm, a ovisno o vrsti može narasti i dulja od jednog metra. Živi u slanoj i slatkoj vodi, ali i na prijelazu iz jedne u drugu, u tzv. bočatim vodama.

Energetska i nutritivna vrijednost

Pastrva je zdrava i hranjiva namirnica koja zauzima važno mjesto u uravnoteženoj, pravilnoj prehrani. Nutricionisti preporučuju 2-3 obroka ribe tjedno, od kojih bi se jedan trebao sastojati od ribe bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Meso ribe po svojoj strukturi spada u dijetetske namirnice jer ima manje masnoće, manje kolesterola i manje zasićenih masti, što istovremeno znači i manju energetsku vrijednost. Prosječna energetska vrijednost iznosi 140 kcal na 100 g namirnice.

Pastrva je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline. Bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj.Odličan je izvor fosfora, selena i vitamina B12, B6, niacina i pantotenske kiseline, a dobar izvor vitamina A i B1.
Osrednji je izvor željeza, kalcija, magnezija, cinka, bakra i vitamina B2, C i folata.

Prema kemijskom sastavu možemo uočiti da se, ovisno o vrsti pastrve, udio bjelančevina kreće od 16 do 20 g, masti od 5,49 do 10 g, a energije od 498 kJ / 119 kcal na 100 g ribe. Zavidan je i udio esencijalnih aminokiselina (koje su našem organizmu neophodne, a sam ih ne može proizvesti). Pastrva je dobar izvor omega-3 masnih kiselina (1,1 g na 120 g mesa), a sadrži malo zasićenih masnoća. Ova riba bogata je vitaminom B12, a ujedno sadrži više od 10% preporučenih dnevnih potreba željeza.

DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost

Zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim namirnicama u prehrani.
Omega-3 masne kiseline višestruko su nezasićene masne kiseline koje djeluju na stanične membrane cijelog organizma, a to je i mjesto zbivanja svih biokemijskih reakcija, pa tako i u krvnim žilicama.

Povoljno djelovanje omega-3 masnih kiselina na organizam:

  • Smanjuju razinu ukupnih masnoća u krvi i na taj način sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u žilicama.
  • Smanjuju razinu kolesterola u krvi, koji uzrokuje stvaranje masnih naslaga.
  • Kao izrazito bioaktivne tvari, produžuju vrijeme grušanja krvi.
  • Imaju pozitivan utjecaj na upalne promjene te pospješuju staničnu obranu tkiva i zarastanje rana.
  • Imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i raka.
  • Djeluju kao lijek za sprječavanje srčanih bolesti, osobito srčanog udara.
  • Bitne su za razvoj moždanih struktura i očne mrežnice kod djece.

Kupovanje i čuvanje

Svježe pastrve uvijek kupujte u specijaliziranim ribarnicama svježe ribe bilo da su zasebne prodavaonice ili dio većih supermarketa.

Pri kupnji obratite pozornost na čvrstoću tkiva ribe te sluz koja na koži ribe treba biti prozirna, a ne suha. Oči ribe trebaju biti bistre i izbočene, a miris ugodan. U hladnjaku je čuvajte u cjediljki s posudom na +4 °C, ali ne duže od jednoga dana.

Pastrvu možete kupiti i duboko zamrznutu, cijelu ili filetiranu, no tada je vakumirana ili u prikladnoj ambalaži s istaknutim datumom zaleđivanja i zadnjim danom mogućeg korištenja. Kada odledite pastrvu, potrošite je istoga dana.

Sušenu odnosno dimljenu pastrvu također možete naći na našem tržištu i obično je u vakumiranoj ambalaži, a čuvajte je u hladnjaku nekoliko dana.

Priprema jela s pastrvama

Meso pastrve smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo. Najbolje su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene.

Ako ih kuhate na plavo, nakon pranja ih posušite papirnatim ručnikom pazeći da s kože ne skinete sloj sluzi koji će kuhanjem postati plavkast.

Pastrva je plemenita riba brzih potočnih voda ili hladnih jezera. Pripada obitelji koja se vrlo uspješno uzgaja.

Pečete li pastrve u tepsiji bez folije, pokrijte ih povrćem i podlijevajte vinom, a ako pri istoj termičkoj pripremi koristite foliju, prelijte pastrvu ribljom juhom i vinom.

Za prženje, pastrve samo prethodno uvaljajte u brašno. Kod pohanja, pastrvama trebate odvojiti meso od kosti i kože kako biste dobili filete. Kod takvog načina pripreme po želji možete filete pastrva marinirati limunovim ili narančinim sokom te sokom grejpa ili limete, Vegetom Twist riba, mentom, korijandorom, bijelim paprom, bosiljkom i dr.

Recepti