Moj profil

esterhazy torta

1.312

omiljena torta moje princezice,
imala je 3 ili 4 godine kad ju je netko pitao -a koje ti kolače voliš, a ona je nipetnišest odgovorila esterhazicu..

omiljena torta moje princezice,
imala je 3 ili 4 godine kad ju je netko pitao -a koje ti kolače voliš, a ona je nipetnišest odgovorila esterhazicu..

Sastojci

tijesto
200 g oguljenih bajama
170 g šećera
bijela ocaklina
za mrežu
ukras
malo mljevenih badema
pek papir
malo putra za premazivanje

Priprema

1.

da bi si maksimalno olakšala pripremu ove samo naizgled komplicirane tortice ja sam si razvila par trikova pa mi je zapravo ova torta dosta brzo gotova..

2.

kupite već oguljene bademe (ako nema može i obične), 5-10 minuta ih popržite na tavi dok ne počnu na mjestima dobijati lagano smeđu boju, ostavite da se malo ohlade pa ih sameljite..

3.

izrežite 7 komada pek papira veličine -da možete običnom olovkom iscrtati okrugli kalup promjera 26 cm.. stavite kalup na sredinu papira i iscrtajte krug .. crtajte sa strane koja se uvija- a tijesto ćete stavljati sa strane gdje nema olovke i onda se neće papir rolati..

4.

rasporedite sve papire na stol tako da su krugovi slobodni (da se ne preklapaju papiri po iscrtanim krugovima)- lagano krugove premažite s putrom..

5.

stavite pećnicu da se grije na 200°C

6.

bjelanjke mutite sa šećerom dok ne dobijete tako čvrsti snijeg da se drži u zdjeli i kad je okrenete naopako.. lagano žlicom umješajte mljevene bajame..

7.

podijelite smjesu po krugovima što je moguće više podjednako i lagano žlicom razmažite do nacrtanih rubova..

8.

stavite prvi papir na ravni lim od pećnice, ubacite u pećnicu i pecite otprilike 7 minuta -dok kora ne dobije zlaćanu boju .. pripremite žice za hlađenje- i sad ko na traci kad je kora pečena vadite samo papir i stavljate na žicu a ubacujete drugu koru unutra.. vruća kora se hladi sama na žici pa je prije nego izvadite drugu prebacujete na drugu žicu gdje ih slažete jednu na drugu..

9.

za kremu dobro izmiksajte žutanjke s vanil šećerom i šećerom u prahu, dodajte brašno i polako mješajte da se stopi s kremom..

10.

stavite mlijeko da zakuha, sklonite s vatre i umješajte smjesu žutanjaka.. mješajte drvenom kuhačom pa vratite na laganu vatru, cijelo vrijeme mješajte s kuhačom..za nekoliko minuta će vam se krema početi grudati-to sad razbijte s mikserom..dobit ćete finu glatku gustu kremu..

11.

stavite kremu u hladnu vodu i miksajte-tako će se brzo ohladiti..

12.

putar dobro izmiksajte pa mu dodajte skoro ohlađenu kremu i sjedinite..

13.

slažite kora krema-kora krema do zadnje kore..okolo omažite s kremom a gornju koru namažite samo malkice ..

14.

kore premazujte u tankom sloju, vodite računa da imate dosta kreme..

15.

za ocaklinu prosijte šećer u prahu i dodajte ga po malo bjelanjku, mješajte da se dobije gusta smjesa, dodajte limunov sok, i ako treba (ovisi o veličini bjelanjka) dodajte još šećera, ne smije se jako razlijevati..

16.

dok mješate ocaklinu stavite topiti čokoladu, otopljenu stavite u malu plastičnu vrećicu kojoj odrežite maaaalu rupicu na vrhu..

17.

sve pripremite jer morate raditi brzo, mreža neće biti lijepa ako se ocaklina počne sušiti..

18.

namažite ocaklinu na tortu , odmah iscrtajte koncentrične krugove s čokoladom i sad povlačite lagano nožem od sredine prema kraju, pa slijedeću crtu od kraja prema sredini sve u krug.. dok ne dobijete mrežu..

19.

okolo tortu ukrasite mljevenim bajamima..

20.

ostavite u frižider da se stisne..

21.
22.

još jedna sličica

Posluživanje

slična je torta s kulke ali neke stvari fale i nije baš predobro objašnjeno, a puno puta su me pitali za postupak, pa evo slikovito,, inače recept je iz slatke male knjižice Torte-ivanke biluš i božice brkan

  • Torte(90)
  • Torta(25)
  • Torta-esterhazy(7)
  • Esterhazy-torta(5)
  • Isprobano(5)
  • Esterhazi(3)
  • Fine torte(3)
  • Beze(2)
  • Isprobati(2)

187

Pozdrav

..evo je nakon dugog stajanja u omiljenima kod mene, odlična je, drugi put raditi ću je u manjem kalupu...

hvala Nana 😉

Ovako je ispalo drugima