Moj profil

Gulaš od junećeg i svinjskog mesa u kotliću

300 minuta
75

Znam da ima mnogo recepata za gulaš, ne mislim da je ovaj najbolji ali mislim da vredi probati. Ja često ovako kuvam gulaš, gotovo obavezno za veće društvo. Dovoljno je "drugačiji" od drugih. Nadam se da će vam se svideti.

Znam da ima mnogo recepata za gulaš, ne mislim da je ovaj najbolji ali mislim da vredi probati. Ja često ovako kuvam gulaš, gotovo obavezno za veće društvo. Dovoljno je "drugačiji" od drugih. Nadam se da će vam se svideti.

Sastojci

za
Junetina, čisto 800 gr
Svinjetina, čisto 800 gr
Svinjski papci (ili rep) Tri manja ili dva veća
Svinjska srca Jedno veće ili dva manja
Peršun, šargarepa Cela veza
Crni luk Oko 1 kg
Beli luk Tri - četiri čena
Crvena sušena ljuta prpika Jedna cela
Belo vino Oko 3 dcl
Sok od paradajza Oko 7 dcl
So Da bude slano
Biber Po ukusu
Tucana paprika Po ukusu
Lovorov list Par komada
Mešavina začina Po ukusu
Mast ili ulje Ne treba mnogo
Dodatak za gulaš/paprikaš Dovoljno je jedna kesica

Priprema

1.

Pre nego što počnete sa kuvanjem pripremite potrebnu količinu drva – sitna drva za potpalu i krupnija za kuvanje. Neko voli da ispod kotlića upali plinski gorionik. Ja to izbegavam. Jeste mnogo lakše, ne nasmrdite se od dima, ali ni jelo nema onaj šmek koji ga i odvaja od „kuhinjskog“ kuvanja. U kuhinji smo prinuđeni da ga kuvamo zimi, ali ako već kuvate napolju, u kotliću – onda neka bude sa pravom vatrom. 

2.

Dakle, crni luk sitno iseckate i odma ga ubacite u kotlić. Iseckajte krupnije i beli luk, a sitno iseckajte šargarepu i peršun i to odvojite u posebnu posudu.

Meso isecite na kockice i odvojite u posebne posude junetinu i svinjetinu. Papke koji su veoma važni u celoj priči, dobro očistite i isecite na četvrtine (ili neka vam to mesar uradi). Srca isecite na kockice i njih odvojite u posebnu posudu. 

3.

U kotlić sa iseckanim crnim lukom dodajte dovoljno masti i stavite na laganu vatru. Mešajte stalno, obavezno drvenom varjačom, ali vodite računa da vatra ne bude jaka, mora polako da se dinsta. Kad je luk dinstan (dobije onu lepo boju karamele) dodajte iseckan beli luk, šargarepu... Sad već možete i vatru malo jače da podložite.

Kad je sve dinstano prvo dodajte onu junetinu iseckanu na kockice i dobro promešajte. Čim junetina počne da se dinsta, dodajte svinjetinu i papke i opet dobro promešajte. Uz mešanje nalijte vode i belo vino (ako vam se ruka zatrese pa ode i malo više vina – ni po jada) ne baš da prekrije, da bude ravno sa sadržajem kotlića. E sad dodajte sve one začine po ukusu – so, biber, mešavinu začina, lovorov list, tucanu papriku. Dobro ali lagano promešajte i sačekajte da pusti prvi ključ! Kad počne da ključa ubacite ona iseckana srca i kuvani paradajz i, ako volite ljuto, sušenu papriku. Sad vatru ložite taman toliko da gulaš „šapuće“! Ne treba jako da vri, samo onako, lagano.

Periodično ga promešajte (naravno drvenom varjačom) a svremena na vreme umesto mešanja samo zarotirajte kotlić oko lanca.

Probajte jelo. Obavezno! Dodajte šta treba od začina, ako je ljuto izbacite onu papriku koju ste dodali. 

4.

Dok se gulaš kuva dobro bi bilo da popijete ladnu rakiju ili veliki ladan špricer. Ili više njih. 

5.

Mi volimo kad je gulaš kremast, kad se lepi, kad je sladak od tih papaka i belog luka...

Kad vidite da je skoro gotovo, dakle nekih 15-20 minuta pre kraja, umešajte sa malo vode onaj dodatak za gulaš. Mora biti dobro rastvoreno u vodi, bez grudvica! Sipajte i to u kotlić, promešajte i sačekajte da se sve dobro zgusne, da višak ispari.

Kad procenite da je gotovo, skinite kotlić sa vatre i ostavite ga sa strane nekih 10-ak minuta. Da se odmori. 

Posluživanje

Neko voli testo uz gulaš. Mi nismo ljubitelji te kombinacije. Više volim da, pošto sam vatru već raspalio, „ukradem“ malo žara, pa onda na žici za roštilj prepečem hleb sečen na velika debela parčad...

Uz gulaš najbolje ide vino. Može špricer, moja supruga voli vranac ili merlo. Svakako se bolje slažu neka jača vina. Važno je da odaberete ono što vam najviše prija!

  • Gulaš(2)
  • Isprobano(1)

34

Gorane hvala na javljanju. Drago mi je zbog dece 🙂 Kad je njima dobro - onda je i nama starijima lakše :) 

Probao dva puta, savršeno ispalo. Pratio sam recept striktno, čak sam našao i papke i srce. Jela su i deca, koja ranije slična jela nisu htela ni da pogledaju.

@ oolja

I oolja, kako je ispalo? 🙂

Ovako je ispalo drugima