Moj profil

Humus

305

Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.

Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.

Sastojci

300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak)
3 kašike tahinija
1 veći limun
malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)
po ukusu so
4 kašike maslinovog ulja
malo kumina
ya dekoraciju aleva paprika

Priprema

1.

Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. (Moram da skrenem pažnju da nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, meni se to već nekoliko puta dogodilo, pa pazite.)

2.

Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).

3.

Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ali ja više volim da dodajem maslinovo ulje, nego tu vodu, nekako mi je ukusnije. Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati, i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.

Posluživanje

Ovaj namaz se obično stavlja u sredinu većeg tanjira i u sredini se pravi rupa u koju se uliva malo maslinovog ulja. Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.

  • Humus(9)
  • Slanutak(3)
  • Hummus(2)
  • Namazi(1)
  • Umaci-hummus(1)
  • Ar-hummus(1)
  • Posno(1)
  • Posna jela(1)
  • Zelencuk(1)

30

Da li je ovaj humus kvarljiv? Koliko dugo može izdržati, a da se ne pokvari?

Odlično! Ja sam dodala suve shitake(potopljene u vrućoj vodi i izblendirane).....,,vrh!

odličan, pravila prvi x, dodala sam malo bibera i ljute tucane paprike (volim da papri 🙂 )

Ovako je ispalo drugima