Moj profil

Labna (jogurt sir)

59

Kada smo ovo videle na blogu Technicolor Kitchen odusevile smo se!!! Mnogo volimo sirne namaze, ali i nisu nešto jeftini. Odmah smo napravile ovu varijantu i prijatno smo se iznenadile… :)

Kada smo ovo videle na blogu Technicolor Kitchen odusevile smo se!!! Mnogo volimo sirne namaze, ali i nisu nešto jeftini. Odmah smo napravile ovu varijantu i prijatno smo se iznenadile… :)

Sastojci

500 ml gušćeg punomasnog jogurta
1 kašičica krupne morske soli
1 kašičica origana
po potrebi maslinovog ulja

Priprema

1.

Pomešati jogurt i so u činiji i sipati u cediljku na koju je postavljena višestruko preklopljena gaza. Cediljku staviti na drugu duboku činiju i ostaviti u frižider da se cedi 3-4 dana. Povremeno baciti bistru tečnost (ili potrošiti :)).
Važno je da cediljka i gaza ne dodiruju dno posude.

2.

Nakon ceđenja dobijeni namaz sipati u pripremljenu teglicu i to kašiku namaza, pa malo bibera, malo origana. Ne pritiskati tako da ostanu šupljine. Na kraju te šupljine zaliti maslinovim uljem.

3.

I to je to.

Posluživanje

Od ove količine smo dobile skoro punu malu teglicu. Bitno je da koristite gušći jogurt – dobićete više labne. :) Sa začinima se igrajte po želji!!! :)

  • Labneh(2)
  • Namazi-slani(2)
  • Namaz(2)
  • Sir(2)
  • Namazi(1)
  • Domace-pastete-i-namazi(1)
  • Jogurt-namaz(1)
  • Mlecni-namaz(1)
  • Arabija(1)

20

super i ideja i super ukusno.

osobito u ova krizna vremena mi je drago kad fino jedem, a ne košta me puno, hehe.

Mi smo pravile tako da bude kao namaz i stavljale ga u teglu ili činiju. Ali, poznata je i malo čvršća verzija koja se oblikuje u kuglice koje  se onda uvaljaju u nesto (npr. seckani persun, alevu papriku i slično). I to je extra! 🙂

Mislim da kiselo mleko i čvrsti jogurt nisu isto. Ukus im je ipak drugačiji. Jogurt je uvek nekako kremastiji. Kad piše čvrsti jogurt misli se na tzv. grčki jogurt. Njega nema svugde za kupiti. Mi smo ga kupovale jednom u mlekarama Kuč. Moćda ima njihova mlekara i kod tebe.

Jeste, hvala! Ja sam u medjuvremenu prema iskustvu #13 ivancica76 uzela isti jogurt i dobila 100gr namaza❓. Ne znam kako mi je to uspelo ako je ona dobila 200gr... Sve u svemu rezultat je odlican. 😉 A da! Da li dobijena masa treba da bude kao namaz ili gusca, cvrsca...?

I jos jedno pitanje u vezi sa mojim prethodnim komentarom ukoliko mi mozete pomoci u nedoumici. Da li je cvrsti jogurt isto sto i kiselo mleko?

Hvala 👋

Ovako je ispalo drugima