Moj profil

Limoncello

662

Limoncello je talijanski liker od limuna, i premda se pravi i pije posvuda, smatra se da je podrijetlom iz područja Amalfija, Sorenta i Caprija. Izvrstan za probavu nakon (obilnog) objeda ako ga pijete ledenog. Da, obavezno ga držati u zamrzivaču, i ne brinite neće se zamrznuti koristite li dobar 95% alkohol kao osnovicu.

Limoncello je talijanski liker od limuna, i premda se pravi i pije posvuda, smatra se da je podrijetlom iz područja Amalfija, Sorenta i Caprija. Izvrstan za probavu nakon (obilnog) objeda ako ga pijete ledenog. Da, obavezno ga držati u zamrzivaču, i ne brinite neće se zamrznuti koristite li dobar 95% alkohol kao osnovicu.

Sastojci

1 l čistog alkohola (najbolje 95%)
7-8 velikih limuna
1l vode
1/2 kg šećera

Priprema

1.

Kao prvo preporučila bih vam da za izradu Limoncella ne koristite rakiju, lozovaču, vodku ili slično, već samo čisti alkohol. Iz više razloga: prvi i najvažniji je taj što će samo čisti alkohol biti u stanju izvući sva esencijalna ulja iz limuna (rakija, vodka & co. ne dostižu ni 50%) i samo tako ćete imati Limoncello lijepe žute boje i koji ima doista okus limuna. Drugi razlog je taj što se Limoncello pije ledeno hladan, iz zamrzivača, ako procenat alkohola nije visok mogli bi se stvoriti kristali leda. A treći je naravno taj što liker neće imati isti okus ako kao osnovicu koristite piće koje već samo po sebi ima karakterističan miris i okus. Limoncello je liker od limuna i to mora biti okus i miris koji prevladava.

2.

Dobro operite limune četkom pod mlazom tople vode. Ne sumnjam da ste odabrali neprskane limune. Ako je moguće ubacite i koji zeleni.

3.

Skinite gornji žuti dio kore limuna (izbjegavajte bijeli dio kore jer bi učinio liker gorkim), narežite i stavite u staklenku s alkoholom. Napominjem, samo korice). Ostavite na tamnom mjestu najmanje 15 dana (moj je ležao skoro 40, ali nije neophodno držati ga tako dugo).

4.

Nakon toga pripremite sirup: Stavite kuhati vodu i šećer. Miješajući, zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi i sirup postane proziran, nije neophodno da provrije. Ostavite da se potpuno ohladi.

5.

Procijedite alkohol i odstranite korice.

6.

Pomiješajte alkohol i sirup pa sipajte u staklene boce. Dobro zatvorite i pričekajte barem još 15 dana prije kušanja. Čuvajte ih na tamnom mjestu. Možete odmah staviti boce u zamrzivač. Uživajte. Živjeli!

Posluživanje

Jačinu likera možete promijeniti tako što ćete dodati manje ili više šećera, ali meni je ovaj omjer idealan, jer nije presladak niti prejak.

Limoncello možete dodati u voćnu salatu ili jagodama, napraviti koktel s dodatkom pjenušca, ali također dodati u razne kreme i kolače.

*Budući da me je već nekoliko vas pitalo što raditi s ostatkom limuna nakon što ste skinuli koricu (za LImoncello vam treba samo korica), evo stavljam mali DODATAK: sok iscijedite i zamrznite (najlakše je ako ga sipate u posudice za led, kad se smrzne, prebacite kockice u vrećicu za zamrzivač). Možete ga čuvati tako nekoliko mjeseci. Po potrebi odmrzavajte kad vam treba sok od limuna, ili ubacite kockice izravno u čašu vode i dobit ćete limunadu.

Prva je sa mnom nazdravila Monna. Živjela!

  • Liker(37)
  • Likeri(30)
  • Limoncello(12)
  • Limun(4)
  • Pice(3)
  • Pića(3)
  • Limoncelo(2)
  • Medjunarodna-kuhinja(1)
  • Za-isprobavanje(1)

149

E u tome je onda bio problem, uzela sam u ljekarni, nisam znala za ovaj prehrambeni.. Mozda ne bi bilo lose da gore negdi u receptu stavite prehrambeni.. Hvala na odgovoru.

Jesi li koristila prehrambeni alkohol? (hoću reći, ne onaj iz ljekarne za dezinfekciju?)

Limoncello nije slatkasti liker (ili kako se to kod nas obično kaže: za žene), poput višnjevače i sl. Ovo je digestiv, s visokim procentom alkohola (40%). Ako ga pak želiš manje jakog, kako sam napisala par komentara iznad, napravi još dodatno sirupa, tako ćeš ga razrijediti i učiniti manje jakim.

Radila po ovome receptu tocno kako pise ali na kraju katastrofa, i to sa 95% alkohola.. Nažalost ispa je prejak.. Nije mi jasno zasto..

Ovako je ispalo drugima