Moj profil

Lisnata pogača za dane kruha

180 minuta
22

Dani kruha dani su u godini kada doslovno poludim. Treba peći prvo kolače, pa onda peciva,a moja pečnica nekad radi nekad ne.

Ove godine nakon dana kolača, slijedi dan kruha ili peciva, a ova pogača predivan je dodatak za školski stol.

Dani kruha dani su u godini kada doslovno poludim. Treba peći prvo kolače, pa onda peciva,a moja pečnica nekad radi nekad ne.

Ove godine nakon dana kolača, slijedi dan kruha ili peciva, a ova pogača predivan je dodatak za školski stol.

Sastojci

125 ml ulja
250 gr margarina /maslaca
za premaz žutanjak i ulje
za posuti po želji

Priprema

1.

Za sami početak potrebno je u 230 ml toplog mlijeka u kojeg smo stavili žličicu šećera, izdrobiti svježi kvasac, i ostaviti da se kvasac razmoči.

2.

Zatim u mlijeko i kvasac dodajemo: 2 cijela jaja, 130 ml ulja, i jednu žlicu soli.

3.

Na samom kraju dodajemo brašno. Potrebno je oko 700-900 gr. brašna. Ja sam dodavala po 200 gr. dok nisam dobila lijepu čvrstu smjesu, pa sam samo doradila sa još brašna koliko mi je trebalo da se ne lijepi.

4.

Tijesto sam stavila u zdjelu, pokrila, i ostavila kra peći. Tri puta sam pustila da se digne i premjesila, a onda konačno krenula u pripremu :)

5.

Na pobrašnjenu plahtu stavila sam tijesto i doradila. Zatim kuglu podjelila na pola, pa još pola, i svaku četvrtinu na pola. Svaki komad tijesta sam izradila u kuglicu, te svaku kuglicu razvaljala na veličinu malog tanjura.

6.

Iz zamrzivača sam izvadila margarin. Postavila prvu jufku, naribala margarin, zatim drugu - margarin, i tako na svaku do osme. Na osmu ne ide ništa.

(Ima i varijanta da se tijesto maže rastopljenim margarinom, kod mene se nije pokazalo baš dobrim, jer kad sam sve jufke složila, i krenula valjat, margarin je počeo svuda curiti.)

7.

Uzmemo oklagiju, i sve te jufke poslagane jedne na druge,  valjamo, dok ne dobijemo jednu veliku jufku približno svugdje jednako debelu.

8.

Nožem izrežemo rub jufke (kao krug). A ostalo tijesto režemo na osam trokutića. Svaki trokutić zavijemo u kiflicu, a onda prerežemo na pola, kako bi dobili kornet. Od ruba jufke zarolajte ružicu za sredinu pogače.

(Ako radite u većem plehu, moj je bio oko 30 cm, onda možete u sredinu staviti više ružica, no meni je stala samo jedna).

9.

Tepsiju namastimo, i slažemo. U sredinu ružice, a sa strane kornetiće.

Kada smo sve složili, tjesto ostavimo da stoji cca 30 minuta.

10.

Prije stavljanja u rol, na 160 stupnjava, premažemo mješavinom ulja i žutanjka.

Ako netko želi može posipati neke sjemenke po pogači.

(Ja se nisam odlučila za to jer je ovo ipak pogača za školu, pa u slučaju da ima alergične djece na sjemenke da mogu probati i oni).

11.

Stavimo u rol i pečemo.

Nakon što je pečeno, ostavimo u tepsiji svega par minuta, i izvadimo odmah van, jer od vručine tijesto se hoće razmočiti pa bi se moglo raspast sve kod vađenja hladnog.

12.

Dobar tek!

  • Dani-kruha(1)
  • Pogača(1)
  • Kruh i peciva(1)

2

Prelijepa je!!!👏

prekrasno 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)