Moj profil

Marmelada od jagoda i listića svježe metvice

60

... u ovoj divnoj sezoni jagoda, ni ja nisam odoljela da ne ukuham nekoliko bočica ovog slatkog zadovoljstva… jagode, listići svježe metvice i neodoljiva krema od aceta balsamica s aromom šumskog voća za vaše slatke doručke ili delicije koje vam mašta izmisli

... u ovoj divnoj sezoni jagoda, ni ja nisam odoljela da ne ukuham nekoliko bočica ovog slatkog zadovoljstva… jagode, listići svježe metvice i neodoljiva krema od aceta balsamica s aromom šumskog voća za vaše slatke doručke ili delicije koje vam mašta izmisli

Sastojci

3 kg jagoda
2-3 žlice kreme od aceta balsamica s aromom šumskog voća (u nedostatku kreme, može i sam aceto balsamico)
1 želin
šaka listića svježe metvice

Priprema

1.

Očistimo jagode, narežemo na komade, posipamo šećerom i prelijemo ih sokom od jednog limuna i aromom vanilije te ih ostavimo u procesu maceracije nekoliko sati (ili preko noći).

2.

Stavimo kuhati na srednje jaku vatru i kuhamo uz povremeno miješanje (uz skupljanje pjene koja se stvara) do željene gustoće (ja sam kuhala jedno sat vremena, a možda i duže ne sjećam se).

3.

Kako bismo dobili lijepu, glatku marmeladu prije kraja kuhanja malo izmiksamo štapnim mikserom (ja sam izmiksala samo do pola kako bi neki komadići ostali cijeli).

4.

Prije samog kraja kuhanja umiješamo želin i dobro ga umutimo u smjesu koja vrije.

5.

Po samom kraju kuhanja ubacimo šaku listića svježe metvice i dodamo kremu od aceta balsamica te lijevamo u vruće sterilizirane bočice (ubaciti ih u pećnicu da se dobro zagriju) i odmah čvrsto zatvorimo poklopcem.

6.

Umotamo u ručnik ili krpe i pustimo da se tako hladi.

Posluživanje

Od ove smjese sam dobila 3 veće bočice marmelade. Što se tiče količine šećera, možete povećati ili smanjiti (ovisno o ukusu), a isto tako je i s metvicom, kao i acetom balsamicom. Ako ne možete pronaći kremu od aceta balsamica, lijepo će je zamijeniti i sam aceto balsamico (ali smanjite količinu jer je on kiseliji, odnosno, vodite se svojim ukusom).

  • PEKMEZ(3)
  • Jagode(3)
  • Džem(2)
  • Marmelada(2)
  • Pekmezi(2)
  • Jam(1)
  • Shpajz(1)
  • Marmelade....(1)
  • Djem(1)

21

Maceracija trajala preko noći, nisam imala cremu već sam stavila samo aceto balsamico. Prefina aromatična marmelada !!! Tnx za rcp ❤️ !!!

Naravno da je do stapnog miksera. Kad sam imala onaj svepodvanajstkuna, bili su mi i zidovi zaflekani i kuJina. Kad sam izdvojila malo vise para, sad ni posuda nije uprskana cak 😉

Ja nikad nemam problema s miksanjem voća pri kuhanju; uronim štapni mikser skroz do dna posude i pulsiram par puta - i to je to! Nikad ne miksam do kraja u pire jer volim komadićke voća u marmeladi. Stvarno mi se nikad nije dogodilo da mi prska van, no možda je do miksera i posude, stvarno ne znam. 🙂 No vjerujem da bi bilo jednako dobro skuhati marmeladu od unaprijed izmiksanog voća, treba probati. 🙂

Ovako je ispalo drugima