Moj profil

Praline Lindor

69

.......

.......

Sastojci

za omotac
120 gr mljecne cokolade
2 zlice ulja od suncokreta ili kikirikija
za nadjev
30 gr maslaca
1 ravna zlica meda
ostalo
kalup za praline

Priprema

1.

U  lonac srednje velicine stavite vodu i pustite da provri .  Preko tog lonca  stavite drugi malo manji ali pazite da ne dira vodu  i u njega stavite mljecnu cokoladu  iskidanu  na male komadice i dvije zlicice ulja , smanjite vatru na minimum i otopite cokoladu  neprestalno mjesajuci  .
Otopljenom cokoladom pomocu zlicice oblozite u tankom sloju stranice i dno  kalupica  i stavite   u hladnjak  10 minuta  da se stisne .

2.

Izvadite kalup iz hladnjaka premazite   jos jednom pazeci da stavite cokoladu posebno tamo gdje se nije dobro uhvatila prvi puta i stavite opet u hladnjak 10 minuta . Mjecnu cokoladu drzite na pari tako da se ne ocvrsne .

3.

Za nadjev  stavite u mali lonac iskidanu cokoladu za kuhanje .
Lonac  stavite iznad malo veceg lonca u kome vrije voda ali tako da ne dira vodu , smanjite vatru  na minimum i mešajte dok se cokolada ne otopi.  Skinite sa vatre , pustite da se malo ohladi pa  dodajte maslac i zlicu meda . Sve dobro promijesajte da se smjesa savrseno ujedini i ostavite na sobnoj temperaturi .Povremeno je mjesajte dok se hladi da se ne stisne previse .
Napunite malom zlicicom premazani kalup sa kremom , malo lupajte kalupom po stolu tako da se krema dobro rasporedi , ostavite samo malo prostora za napraviti dno praline mljecnom cokoladom  i vratite u hladnjak  oko 20  minuta . Premazite zadnji sloj mljecne cokolade po vrhu  tako da napravite dno praline ,  uklonite visak i vratite ponovo u hladnjak jos pola sata .
Istisnite pazljivo praline iz kalupa i uredite rubove ako nisu precizni . Drzite ih u hladnjaku .
Ova količina je za 16  pralina

  • Praline(8)
  • Bombs(1)
  • Bombonjera(1)
  • Čokolada(1)
  • Kolači(1)

34

To je sve kriva moja kcer 🙂 Za mene je previse slatko 😁

Odgadjam kupovinu kalupa za praline vec duze vrijeme, ali kad sam vidjela Lindor... 😵 Vrijeme je za eBay! 😌

Plisko trazila sam po talijanskim sajtovima  i kazu da bi problemi mogli biti zbog toga sto je mozda cokolada stavljena prebrzo na prenisku temperaturu tj pretopla   odmah u frizider na prenisku  temperaturu . Trebalo bi je najprije malo ostaviti da se stegne na sobnoj temperaturi ....

Drugi problem bi mogao biti opna previse tanKa tj trebalo  bi staviti dovoljno cokolade da bi bila dovoljno cvrsta prilikom vadenja posebno ako su praline velike ....

Nadam se da sam ti bila korisna ....

Puno pozdrava