Moj profil

Sirup od limuna

44

Sirup je najbolje praviti od organskih, neprskanih limuna.

Sirup je najbolje praviti od organskih, neprskanih limuna.

Sastojci

Za 1 litru sirupa:
10 velikih, sočnih organskih limuna
550 g šećera
650 ml vode

Priprema

1.

Ako niste u mogućnosti nabaviti organski limun, upotrijebite prirodni ocat za uklanjanje pesticida sa kupljenog limuna. Ocat neće u potpunosti ukloniti pesticide, ali će ih barem donekle smanjiti.
Napunite posudu s 4 dijela vode i 1 dijelom običnog alkoholnog octa. Namočite limune i ostavite da odstoje 20-30 minuta. Nakon toga ih isperite pod tekućom vodom.

2.

Gulilicom krumpira ogulite koru sa 3 limuna, samo žuti sloj, bijeli je gorak.
Naribajte koricu preostalih limuna, stavite u vrećicu i zamrznite. Koristite je za kolače.

3.

Zatim iscijedite sok iz svih 10 limuna. Trebali biste dobiti 500 ml soka. Ako ste dobili manje soka, iscijedite više limuna i dolijte.

4.

Zakuhajte vodu i šećer. Kad voda zavrije, dodajte limunovu koricu i od trenutka kada voda ponovno zavrije, kuhajte 2-3 minute.
Maknite s vatre i pustite da se dobiveni sirup ohladi. Za to vrijeme korice će otpustiti sav svoj miris.

5.

Zatim u sirup ulijte limunov sok i pustite da prokuha. Kad sirup prokuha, kuhajte 25 minuta na srednjoj vatri bez poklopca. Skinite pjenu koja se stvara na vrhu.

6.

Za to vrijeme jednu čistu bocu od 1 litre ili više manjih staviti u hladnu pećnicu. Pećnicu uključiti na 150°C i kada se postigne temperatura ostaviti bocu da odstoji u pećnici koja radi dok se sirup ne pripremi.

7.

U vruću bocu stavite lijevak, u lijevak stavite gazu i postepeno ulijevajte sirup. Napunjenu bocu zatvorite čepom, umotajte u dekicu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

8.

Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, ne mora biti u hladnjaku.
Nakon otvaranja bocu čuvajte u hladnjaku.
Sirup pijte razrijeđen običnom ili gaziranom vodom.

9.

Koru limuna iz sirupa ne bacajte. Raširite je na papiru za pečenje i ostavite da se osuši. Koristite za kolače ili kao grickalice.

  • Zimnica-sirupi(1)
  • Hrana-za-bebe(1)
  • Sok(1)

2

Kad guliš, uvijek malo ostane bijeloga. Ja bar ne mogu sve očistiti. Ja volim domaće pa kako god napravljeno draže mi je od kupovnog.

Ja volim i ono bijelo sa kore jer daje finu gorčinu, onako taman koliko treba.👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)