Moj profil

SLAVONSKI ČVARCI I SVINJSKA MAST

42

slavonsko kolinje = Slavonski specijaliteti-delicije za koje je moj suprug magistrirao. Mile, hvala ti. Bit će glavica crvenog luka i šnjita kruha i trbuščić pun, mljac!!!!!!!!!!!!!!!

slavonsko kolinje = Slavonski specijaliteti-delicije za koje je moj suprug magistrirao. Mile, hvala ti. Bit će glavica crvenog luka i šnjita kruha i trbuščić pun, mljac!!!!!!!!!!!!!!!

Sastojci

slanina predviđena za čvarke
kotao 50 l
0,5 l mlijeka
drvena kuhača za mast
šuplja zdjela
lončić
kanta za mast
veliko strpljenje i jake muške ruke

Priprema

1.

Ogulite slaninu sa kože koju ste izrezali na trake debljine do 5 cm. Dobivene trake našnjitajte na približno jednake komade debljine 1 cm, ne deblje da bi dobili čvarke hrskave poput čipsa.

Na dno kotla(ne smije biti emajliran) od 50 l stavite 7 dl vode. Dodajte izrezane pravokutne slaninice i potpalite vatru koja mora biti lagana. Miješajte po dnu kako bi spriječili zagaranje i ljepljenje za kotao.

2.

Kad slaninice počnu puštati mast(kao na slici), dodajte oko 0,5 l mlijeka (da bi čvarci dobili lijepu crvenu boju) i dalje neprestano miješajte drvenom kuhačom.  

3.

Miješanje će postajati sve lakše jer ih masnoća digne na površinu, a i dalje se tope i dobivaju lijepu boju.

4.

Kotao skinite sa vatre i čvarke i mast cijedite kroz šuplju zdjelu pritiskajući ih lončićem kako bi istisnuli višak masnoće.

5.

Dobivenu mast ohladite i uživajte u bjelini masti, a čvarke NE SOLITE kako se ne bi ovlažili.

  • Cvarci(6)
  • Mast(1)
  • Cvarki(1)
  • Dzimirinki(1)
  • Recept-u-coolerici(1)
  • Mast-svinjska(1)

21

To za so nisam, znala, i moji ih odmah sole

Super, Penzionerka VI ste se snasli i drago mi je da sam vas vratila u mladost na kolinje među drage ljude, slogu, druzenje, pjesmu i veselje :)

Prelijepo opisano vratila si me u moju mladost na kolinje i topljenje cvaraka.Zivim vani a cvarke topim kuci na elektricnom stednjaku.👍👋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)