Moj profil

Egipat

Kada bi egipatsku kuhinju morali svesti na svega nekoliko redaka najlakše bi je opisali prožimanjem grčke, turske, libanonske, palestinske i sirijske tradicionalne kuhinje s egipatskim običajima, lokalnim namirnicama i ukusom.

Geografski položaj

Egipat ili Arapska Republika Egipat se rasprostire kroz 2 kontinenta: Afrikom tj. njenim sjeveroistočnim dijelom i malim dijelom Azije. Na sjeveru je obrubljuje Sredozemno more, na istoku graniči s Izraelom i Gazom, na zapadu s Libijom, a na jugu sa Sudanom. Pustinju ispresjeca rijeka Nil, a upravo kontrasti doline i delte rijeke Nila, najveće oaze na svijetu s pješčanom pustinjom čine Egipat nezaboravnim. Egipatski glavni grad je Kairo.

Povijesni utjecaj

Egipat je jedna od najutjecajnijih i najnaprednijih ranih civilizacija. Porječje Nila je naseljavano još od doba paleolita, no tek u neolitu nastaje Drevni Egipat kakvoga mi poznajemo. Poznat po svojim dostignućima u poljoprivredi, umjetnosti i arhitekturi, Egipat je razvio i hijeroglifsko pisanje. Svoj vrhunac Egipat doživljava za vrijeme XVIII dinastije i Novog kraljevstva. Povijest Egipta pišu i brojni osvajači: Grci, Rimljani, Arapi, Turci i Britanci te politička previranja. Egipat postaje neovisna kraljevina 1922.g., a 1953. republika.

Godine 1958. zajedno sa Sirijom Egipat ulazi u Ujedinjenu Arapsku Republiku, iz koje Sirija istupa 3 godine kasnije. U ratu sa Izrealom 5. - 10. lipnja 1967. Egipat doživljava poraz, a nemiri između Egipta i Izraela se završavaju potpisivanjem mirovnog sporazuma 1979.g. Devedesete godine 20. stoljeća označava gospodarska kriza, socijalne napetosti i terorizam, te dugogodišnji spor sa Sudanom oko granice na području Hala'ib koji je produbilo otkriće bogatih nalazišta nafte.

Riža i kruh glavni su sastojci egipatske kuhinje, uz bok povrću, dok je meso u drugom planu.

Karakteristike kuhinje

Egipatska kuhinja reflektira njenu bogatu prošlost. Uz korištenje lokalnih namirnica egipatsku kuhinju najbolje opisuje prožimanje grčke, turske, libanonske, palestinske i sirijske tradicionalne kuhinje s egipatskim običajima, ukusom i mogućnostima.

Preferirate li jednostavna jela načinjena iz obilja sezonskog voća, povrća i svježih začina, na pravom ste mjestu. Na jugu bliže sjeveroafričkoj kuhinji jesti ćete intenzivnija i oštrije začinjena jela nego na sjeveru.

Prehrana je vrlo važan socijalni čin u Egiptu i sastoji od tri dnevna obroka i laganih međuobroka. Za doručak možete očekivati sir, jaja i džem, ali i i slatko poput baklave. Popodnevni glavni obiteljski događaj, ručak, se najčešće sastoji iz obilja povrća s rižom, salata, ribe, piletine, govedine ili janjetina. Slijedi lagana večera: jogurt, razne salate, voće, sir i dr.

Juhe i salate
Egipatske juhe uglavnom se sastoje iz molokhiyye - za Egipat karakterističnog lisnatog zelenog povrća, mesa i to najčešće piletine, zeca ili janjetine, ribe i povrća, a možemo ih staviti pod zajednički nazivnik shurbah.

Salate su načinjene iz krumpira, jaja, zelenog lisnatog povrća, jogurta i drugih namirnica.

Meze
Meze zatičemo u brojnim kulturama, a odnose se na male zalogaje koji služe užitku i druženju uz dobru hranu i piće. Uz njih se poslužuju i dipovi, a najpopularniji je onaj s tahini pastom iz sezama koja se miješa sa češnjakom ili čilijem i limunom. Ako dipu dodamo patlidžane i serviramo sa salatom dobili smo baba-ghanoug.

Desert
Egipatski deserti, kolači ili pudinzi su najčešće navlaženi mednim sirupom. Baklava, fatir (palačinke sa punjenje od jaja do marelica), basbousa načinjena iz krupice i meda i nadjevena lješnjacima.

Nacionalna jela i pića

Riža i kruh glavni su sastojci egipatske kuhinje, uz bok povrću, dok je meso u drugom planu.

Aysh ili kruh u Egiptu se jede u različitim formama. S integralnim ili bijelim brašnim, poput francuskih štruca, sa punjenjem kao klasičan sendvič. Tradicionalan kruh je okrugao, plosnat i načinjen iz punovrijednog brašna, a može se puniti mesom, povrćem ili sirom.

Egipćani jedu puno povrća najčešće krumpira, slanutka, graška, patlidžana i nekih samo Egiptu svojstvenih sorti, a veliki su konzumenti janjetine, govedine, piletine, sira (najpoznatiji nacionalni sir je gibna) i voća... Piju kavu, čaj, vodu, sokove, bezalkoholne koktele, a stanovnici koji nisu muslimanske vjere i alkoholna pića. Ispijanje kave ili ahwe je kao i u mnogim drugim zemljama dio društvenog rituala. Lokalni kafići okupljaju žitelje koji dolaze popiti kavu, diskutirati o politici, popušiti shishu (vodena lula), odigrati tawlu (društvena igra) i slušati egipatsku glazbu. Egipćani gaje i tradiciju popodnevnog čaja koju su naslijedili od Arapa, a piju ga uz limun, šećer ili mlijeko.

U Egiptu probajte:

  • Punjene listove vinove loze
  • Egipatsku zelenu juhu
  • Pečene i punjene golubove (po izboru, i ne morate)
  • Patlidžane s grilla ili punjene rižom
  • Kebab
  • Falafel
  • Piletinu s graškom
  • Kolač od smokava
  • Basbousu - kolač od krupice
  • Egipatski sladoled (nema nikakve veze sa sladoledom na koji ste navikli)
  • Kavu
  • Čaj od mente
  • Napitak iz cvjetova hibiskusa Aswanli pivo - tamno pivo načinjeno u Aswanu.

Fast Facts

  • Posjetite: Alexandriu, Cairo, Gizu, dolinu rijeke Nil, Aswan, Luxor, Crveno more, Sinai, Hurghadu, Sharm el Sheikh i druge obližnje top destinacije.
  • Nazočite nekom od moulida, odnosno festivala i religioznih događaja. Ramadan je jedan od najatraktivnijih.
  • Egipat ima dvije sezone: od studenog do ožujka traje hladnija sezona, a od travnja do listopada vruća sezona. Preporučujemo posjet Egiptu tijekom listopada.
  • Pozove li vas tko u Egiptu na ručak, u goste dođite s puno komplimenata, bombonjerama i cvijećem. Nećete ostati zakinuti.
  • Na put u Egipat ponesite: sunčane naočale, kameru, ugodne cipele, prozračnu odjeću iz prirodnih materijala, šešir poput onih beduinskih, kremu sa zaštitnim faktorom...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.