Moj profil

Načini i ideje uz koje ljetno voće neće propasti

Ljeto je sinonim za sunce, more i - pregršt svježeg voća! U ljetno vrijeme kada su tržnice prepune sočnih plodova teško je odoljeti da se njima ne opskrbimo.

Od slatkih jagoda, osvježavajuće lubenice, pa sve do mirisnih breskvi, voće nam pruža obilje vitamina i slatkih okusa.

Ovoga ljeta ne bacamo voće – skupa smanjujemo otpad u kuhinji!

Često se dogodi da voće završi u smeću zbog prekomjerne kupovine, neadekvatnog skladištenja ili manjka ideja za konzumiranje. Umjesto da dozvolimo da nam ovi prirodni darovi propadnu, postoji mnogo kreativnih i jednostavnih načina kako ih iskoristiti. U nastavku donosimo najbolje ideje kako maksimalno iskoristiti sezonsko voće, smanjiti otpad i unijeti još više zdravlja u svakodnevni život.

Načini i ideje uz koje ljetno voće neće propasti

  1. Tradicionalni, ali uvijek najdraži način za iskoristiti voće su džemovi. Kako biste mogli uživati u ljetnim okusima voća tijekom cijele godine posegnite za staklenkama i bacite se na posao. Zašto ne biste uživali u sočnim trešnjama kada god poželite?
  2. Ovoga ljeta utažite žeđ voćnim sokovima. Voće možete kuhati s vodom i šećerom kako biste napravili domaće sirupe i sokove koje možete koristiti kao osvježenje ili dodatak koktelima, kao na primjeru domaćeg sirupa od naranče.
  3. Neovisno tražite li osvježenje ili lagani doručak, smoothie nikad ne može biti loša ideja. Naš favorit je pametni smoothie od banane i borovnica. Smoothiji su odavno postali omiljen način za unos vitamina i minerala zbog jednostavnosti pripreme i pohrane, a možete ga konzumirati tijekom cijelog dana.
  4. Voće naravno možete zamrznuti i koristiti kasnije na najdraže načine. Ono će poslužiti za pripremu smoothija ili pečenih slastica.
  5. Napravite pire od voća koji možete koristiti kao dodatak jogurtu, kašama ili kao zamjenu za maslac u pečenju.
  6. Kuhanje voća s malo šećera vratit će vas u djetinjstvo i sjećanje na omiljene kompote. Kompot je jednostavan način za pripremu, a oduševit će i najmlađe ukućane.
  7. Tijekom vrućina posežemo za laganijim obrocima poput salata. Prednost voća je što se uklapa u slatke salate poput one sa špinatom ili u kombinaciju s kozicama za mediteranski ručak.

8.Pečene slastice ne možemo zaobići, a najdraži deserti nastaju upravo onda kada ih spojimo s ljetnim plodovima. Crumble muffine s breskvama Crumble muffine s breskvama lako ćete ponijeti na put, a pritom ne zahtijevaju dugo stajanje u kuhinji. Fini lagani biskvit u ovom će slučaju fino nadopuniti ovo meko, narančasto voće. Kada se pripremate za zahtjevnije goste odaberite sangrija tortu s voćem i crnim vinom. U ovoj torti možete iskoristiti gotovo svako voće koje vam se nađe u smočnici.

Kao što nas svako ljeto na tržnicama dočeka velik izbor voća, a samim time boja i okusa, tako su i ideje beskonačne. Uz pomoć naših savjeta iskoristite maksimalno od prirode i spriječite propadanja najslađih namirnica u vašem hladnjaku. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.