Moj profil

Maslinovo ulje i sir u prehrani dojenčadi

Uvođenje maslinovog ulja u dječju prehranu preporučuju stručnjaci već u početku dohrane. Za dijete su masne kiseline iz maslinovog ulja veoma važne jer ulaze u strukturu mozga i mrežnice oka.

Mediteranski način prehrane dobiva sve više na značenju i u zemljama izvan tog zemljopisnog područja. Nutricionisti se slažu da se radi o zdravoj prehrani.

Glavni izvor masti i začin hrani je maslinovo ulje, koje po svom sastavu ima znatne prednosti pred mastima životinjskog porijekla. Posebno je kvalitetno djevičansko maslinovo ulje, dobiveno hladnim prešanjem plodova masline. Uvođenje ove namirnice u dječju prehranu preporučuju stručnjaci već u početku dohrane, tj. zamjene obroka na prsima ili mliječne formule nemliječnom hranom.

Maslinovo ulje sastoji se od masnih kiselina, od kojih je 74, 45% nezasićenih, 16, 16% zasićenih i 8, 84% višestruko zasićenih, a ovakvim sastavom i omjerima idealno je za organizam dojenčeta.

Maslinovo ulje je najbolje dodati sirovo, tj. već gotovoj kašici od povrća.

Masti životinjskog porijekla kao primjerice maslac (koji je bio glavni začin u dojenačkoj prehrani prije 30 - 40 godina) ima sastav suprotan od maslinovog ulja, sadrži više zasićenih masnih kiselina što pridonosi nakupljanju LDL kolesterola (Low density cholesterol) tj. kolesterola niske gustoće ili "lošeg" kolesterola s posljedicom ateroskleroze - taloženja masnih naslaga na stjenke krvnih žila. Obrnuto, nezasićene masne kiseline kojima je bogato maslinovo ulje povećavaju aktivnosti "dobrog" HDL kolesterola (High density cholesterol) koji ima zaštitnu ulogu - čuva stjenke krvnih žila.

Za dijete su masne kiseline veoma važne jer ulaze u strukturu mozga i mrežnice oka. Maslinovo ulje bogato je i antioksidantima, tj. tvarima koje priječe starenje stanica tijela blokadom štetnih nusprodukata - slobodnih radikala (nastalih u stanici tijekom procesa oksidacije i oslobađanja energije).

Možda se čini neobičnim raspravljati o starenju i aterosklerozi kada se govori o prehrani dojenčadi, ali nije prerano jer prehrana u djetinjstvu utječe na zdravlje odrasle osobe, a svako dijete je buduća odrasla osoba.

Koje maslinovo ulje odabrati ?

Svakako je najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva tijekom mehaničkog procesa, a ne kemijskog. Razina kiselosti je vrlo niska i ne prelazi 1% što je važno za okus i miris namirnice.

Neke mediteranske zemlje (npr. Italija) proizvode posebno maslinovo ulje namijenjeno prehrani male djece od probranih plodova masline i obogaćeno vitaminima A, D, E i B6 korisnih za razvoj djeteta.

Kako ga koristiti?

Najbolje ga je dodati sirovo, tj. već gotovoj kašici od povrća. Na taj način ulje zadržava svoja nepromijenjena hranjiva svojstva, a i lakše je probavljivo. Za početak je dovoljno dodati 5 grama, tj. jednu malu žličicu (na oko 100 grama kašice).

Čuvati ga treba na temperaturi od 10-15°C, zaštićeno od svjetla (tradicionalno se tako uvijek čuvalo ulje u našim priobalnim krajevima i otocima - u hladnoj mračnoj konobi). Treba voditi računa o tome da godinu dana nakon dana proizvodnje može oksidirati poprimajući lošiji miris i okus.

Koji su još povoljni učinci maslinovog ulja?

 • Olakšava resorpciju (asimilaciju) u masti topivih vitamina A, D, E i K.
 • Vitamin A zaštitni je vitamin kože i sluznica, koristan za rast i razvoj u cijelosti, posebice vida.
 • Vitamin D utječe na pravilan rast zubi i kostiju jer omogućuje resorpciju minerala kalcija i fosfora preko crijevne sluznice i njihovo ulaganje u kost.
 • Vitamin E ima značajnu ulogu u sustavu obrane organizma, sazrijevanju crvenih krvnih stanica, djeluje kao antioksidans, a povoljno utječe na rad srca i cirkulaciju.
 • Vitamin K sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi.
 • Usporava starenje stanica jer svojim sastojcima - antioksidansima sprječava formiranje slobodnih radikala (dijelova molekula koje oksidiraju u kontaktu s kisikom) odgovornih za degeneraciju (propadanje i promjenu strukture) stanice.
 • Djeluje na aktivnost crijeva, jer omekšavanjem stolice pospješuje njihovo pražnjenje.
 • Također potiče kontrakcije žučnog mjehura, a što su češće kontrakcije žučnog mjehura, bolja je aktivnost crijeva.
 • Djeluje preventivno na poremećaj cirkulacije krvi. Zahvaljujući sadržaju nezasićenih masnih kiselina pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Nezasićene masne kiseline zapravo djeluju zajedno s kolesterolom HDL ("dobrim"), koji oslobađa arterije od naslaga štetnog kolesterola LDL.

Sir

Sir je posebice bogat kalcijem, mineralom koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Nijedna druga namirnica ne sadrži ni približno toliko kalcija te stoga mlijeko i mliječni proizvodi nemaju zamjene u dječjoj prehrani.

Svježi kravlji sir pripremljen kao kašica od sira te sirutka uvode se u prehranu dojenčeta u dobi od 8-9 mjeseci.

Primjerice 100 grama zrelog sira (npr. parmezan) sadrži oko 1160 mg kalcija, 100 ml mlijeka sadrži 120 mg, 100 grama svježeg sira oko 500 mg, dok 100 grama leće sadrži samo 29 mg kalcija.

Kalcij je neophodan za rast i razvoj kostiju i zubi, u siru se nalazi vezan s fosforom u obliku kalcijevog fosfata i tako ga organizam lako asimilira.

 • Sir predstavlja vrijednu alternativu mesu zbog sadržaja bjelančevina i može se koristiti kao začin dodavanjem pripremljenoj kašici (riža, varivo).
 • Bjelančevine sira imaju visoku biološku vrijednost jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje organizam ne može sam stvarati.
 • Sir je bogat izvor minerala, tj. kalcija i fosfora neophodnih za pravilan rast zubi i kostiju.
 • Sir sadrži i vitamin B12 (cijankobalamin) važan za razvoj i funkcioniranje živčanog sustava te stvaranje crvenih krvnih stanica (eritrocita).
 • Treba imati na umu da sir sadrži i lipide (posebne masti važne za razvoj živčanog sustava) te je stoga zreli ribani sir dovoljan začin dojenačkoj kašici i ne treba joj dodavati maslac.

Koju vrsta sira odabrati?

Ribani zreli sir (poput parmezana) može se dodati prehrani dojenčeta ranije nego druge vrste sira kao začin kašici jer sadrži puno kalcija i vitamina B skupine. Procesom sazrijevanja sira molekule bjelančevina podliježu promjeni i probavni sustav dojenčeta ih lakše asimilira - u početku se dodaje samo jedna žličica!

Sir u posebnom pakiranju u malim posudicama namijenjen prehrani dojenčeta ne sadrži konzervans te stoga može u hladnjaku nakon otvaranja stajati najviše 24 sata. Sadrži malu količinu masti, dosta mineralnih soli, lako je probavljiv i ugodnog okusa. Svježi kravlji sir pripremljen kao kašica od sira te sirutka uvode se u prehranu dojenčeta u dobi od 8-9 mjeseci.

Tvrdi topljeni sirevi na dječjem jelovniku nalaze se nakon navršene prve godine. Djeci koja su alergična na kravlje mlijeko uvođenje sira u prehranu bolje je odložiti za kasnije razdoblje. Preosjetljivost na bjelančevine kravljeg mlijeka postupno se smanjuje i obično u dobi od oko dvije godine gubi.

Autor:
Prim. mr.sc.dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.