Moj profil

Kruh iz Panina

U varaždinskoj pekari Panino se prema starim receptima zagorskih baka mijese i peku čak tri vrste kukuruznog kruha, domaći, zagorski i zmesni za koji se u jednakim omjerima uz kukuruzno, koriste i brašna od raži i pšenice.

Nakon što je završila fakultet, gospođa Snježana Ibrišagić mogla se zaposliti u mesnoj, mliječnoj ili pekarskoj industriji. Tada je isključivo zbog neodoljivog mirisa svježe pečenog kruha odabrala pekarstvo i nikad nije požalila. Danas je sa suprugom vlasnica Panina (Međimurska ulica 13) jedne od najboljih pekara u Varaždinu u kojoj se za izradu kruha, peciva i ostalih pekarskih proizvoda koristi isključivo najkvalitetnije brašno kojemu se nikad ne dodaju konzervansi. Stoga se u Paninu pripremaju i peku samo male količine pšeničnog, raženog, kukuruznog i integralnog kruha po različitim, uglavnom tradicionalnim recepturama.

Primjerice, u Paninu se prema starim, izvornim receptima zagorskih baka od kukuruznog brašna mijese i peku čak tri vrste ukusnog kruha, domaći, zagorski i zmesni za koji se u jednakim omjerima uz kukuruzno, koriste i brašna od raži i pšenice. U Paninu su ponosni i na svoj posebno težak, mirisan i ukusan slavonski kruh koji se priprema po staroj slavonskoj recepturi. Zanimljivo je da se taj kruh prije pečenja diže, odnosno fermentira na starinski, dugotrajan i prirodan način u košaricama od rogoza različitih oblika.

K tome, gospođa Snježana koja recepte za kruh istresa kao iz rukava, za varaždinske gurmane dva puta tjedno mijesi i peče posebne kruhove sa sirom, paprikom, maslinama i lukom, a za Coolinaričare, ljubitelje domaćeg kruha, otkrila je recept za kruh s maslinovim uljem.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.