Moj profil

Bajkovit dekor vašim jelima

Cvjetovi od korabice i lubenice, leptiri od cikle, palme od krastavaca... Zvuči nemoguće. Formula glasi - malo mašte, puno strpljenja i dobar pribor. Provjerite sami!

Svaki dan je prigoda da se nauči nešto novo? Nama se ta prigoda pružila u Trakošćanu na kreativnoj radionici dekoriranja povrća i voća pod vodstvom šefa kuhinje Vida Nikolića, a u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza. Iako po osnovnom zanimanju kuhar, zadnjih sedam godina svoga rada intenzivno se bavi dekoriranjem hladnih jela od umjetnički izrezbarenih dijelova povrća i voća, koja postaju prava mala umjetnička djela.

Prenosimo vam slikom i riječju nekoliko kreacija koje svojom izvedbom, uz dosta truda i kreativnosti, donose bajkovitu podlogu uobičajenom posluživanju jela.
Uz pravi pribor i maštu možete se okušati i vi.

Prekrasni cvjetovi korabice
Korabica se oguli, a donji se dio izreže u obliku lavora. Zatim se nožem zarezuju latice (najčešće su to neparni brojevi). Tanje se ostavljaju, a donje deblje se odstranjuju. Korabice je potrebno preko noći držati u vodi kako bi se do kraja otvorile. Za dodatni dekor na vrhove latica nanese se malo boje od cikle.

Leptir od cikle


Oguljenoj cikli se odrežu dvije tanje ploške koje se ne odrežu između do kraja, kako bi dobili krila leptira. Do kraja odrežete drugu plošku. Zatim je potrebno malo vještine da se napravi prednji i stražnji dio leptira oštrim nožićem.

Cvijet od cikle
Oguljenu svježu ciklu (koristite plastične rukavice kako ne bi obojili ruke) s donje strane oblikujte u vrh stošca. Zatim režete latice od donjeg dijela prema gore. Ovdje možete vidjeti i kombiniranje 2 različita oblikovanja (izrezane donje latice u kombinaciji s običnima). Listić možete izrezati od kore krastavca ili lubenice.

Dekorativna tikvica
Za ovu dekoraciju potreban vam je šteher i nožić, kao i velika doza strpljenja i preciznosti. Donji dio tikvice odrežite tako da vam može stajati na podlozi. Najprije se napravi sredina od koje se šteherom oblikuju latice. Zatim se ukloni unutarnji zeleni dio tako da ostane samo rub. Zatim se prema van rade sve veće latice koje možete dodatno ukrasiti.

Ruža od lubenice
Ova dekoracija je vrhunac kreativnosti i strpljivog, preciznog rezanja. Pripremili smo je u pridruženim sadržajima - korak po korak.

Ukrasne košarice
Mini rajčicama dovoljno je zarezati samo gornji vrh (nemojte ga odvojiti do kraja),
a oguljenim tikvicama možete s najmanjim šteherom izrezbariti bridove, ukloniti sredinu te ih izrezati na veličinu malih zalogaja. Povrće punite pripremljenim namazom.

U pridruženim sadržajima dajemo vam korak po korak pripremu dekoracija od daikona, krastavaca i lubenica. Nadamo se da ćete uživati u vlastitim kreacijama jednako kao i vaši gosti, obitelj ili prijatelji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.