Moj profil

Ljeto u znaku koktela

Kokteli se dobro slažu s bazenima, vole s ljetnim zabavama, razumiju odlično s ljetnim terasama i klubovima, savršeno odgovaraju uz lepršave ljetne haljine, lanene bijele hlače, sandale i kupaće kostime, a pristaju gotovo svakoj ruci.

Pri spomenu ljeta, uz okus lubenica, dinja, začinskog bilja, sladoleda, sunčanih naočala, zaštitnih krema s mirisom kokosa, suncobrana i slamnatih šešira, padaju nam napamet i zanosni kokteli, pratitelji svih modnih zbivanja i zabava. Kokteli se dobro slažu s bazenima, vole s ljetnim zabavama, razumiju odlično s balkonima domova, ljetnim terasama i klubovima, savršeno odgovaraju uz lepršave ljetne haljine, lanene bijele hlače, sandale i kupaće kostime, a pristaju gotovo svakoj ruci uz led, slamke i one male ukrasne suncobrančiće. Evo i neki od vas, sada dok čitaju, kladila bih se, imaju koktel u ruci.

S koktelima valja oprezno, zna svatko tko se bar jednom od koktela trijeznio. Oprobani savjet, držite se jedne vrste koktela cijele večeri.

Ernest Hemingway  je proslavio , vrlo jednostavan koktel od bijelog ruma, soda vode s mrvljenim ledom te dodatkom metvice i soka od limete.

Ljetni kokteli pomalo su specifični. U njima ima mjesta za voće, začinsko biće i nesvakidašnje okuse, sve osvježavajuće i fino. Kako biste napravili ljetni koktel, esencijalni pribor kao i za svaki drugi koktel jesu ledolomac i shaker. E sad, ukoliko imate kod kuće onaj američki hladnjak s ledomatom, vama ne treba puno umješnosti prilikom pripreme leda. Bez pametnog hladnjaka, potrebno je stvar uzeti u sposobne ruke. Prvo nabavite sastojke i organizirajte dovoljne količine leda, posebice organizirate li party. Ima i onih koji tvrde da leda, u ljetno doba, nikada dovoljno. Od pomoći će vam biti obična kuhinjska krpa u koju ćete omotati led i kuhinjskim batom ga usitniti.

Ovog ljeta konzumiraju se klasični kokteli, svi oni čija su imena povezana s ljetnim i osvježavajućim namirnicama ili se u njihovim nazivima nazire ljeto, s povremenim dodacima nesvakidašnjih dodataka:

 • Apricot Fizz
 • Banana Daiquiri
 • Mojito od bosiljka ili mojito od jagode ili mojito od grejpfruta i ružmarina
 • Caipirinha
 • Caipiroska od jagode
 • Collins od krastavaca i jagode
 • Cuba libre
 • Daiquri
 • Long Island Iced Tea
 • Koktel od limuna i lavande
 • Margarita
 • Ananas Mai Tai
 • Pina Colada
 • Sex On The Beach
 • Tequila Sunrise
 • Tequila Tangerine Dream.

Najbolji i najslavniji kokteli stekli su svoju reputaciju zahvaljujući filmovima, knjigama, ali i zbog toga što su ih uživale slavne osobe.

Primjerice, Ernest Hemingway  je proslavio Mojito, vrlo jednostavan koktel od bijelog ruma, soda vode s mrvljenim ledom te dodatkom metvice i soka od limete.  Koktel se ukrašava limetom, grančicom metvice i obavezno poslužuje sa slamkom. Posebno su egzotične ljetne varijacije s jagodama, bosiljkom ili grejpfrut-ružmarin kombinacijom s mojitom.

"Shaken, not stirred" poznata je izjava Jamesa Bonda, najpoznatijeg tajnog agenta, prilikom naručivanja Martinija. Apple Martini je ljetna varijacija poznatog Martinija, a sastoji se od jednakih dijelova rakije od jabuke, vodke i soka od jabuke, koje treba promiješati u shakeru i poslužiti u čaši za Martini.

Za Tequila Sunrise trebamo tequilu, sok od naranče i led pomiješati u shakeru, preko toga natočiti sok od grenadine i pustiti da potone na dno. To mu daje autentičan izgled, tamno gore, svijetlo dolje, što asocira na zalazak sunca.

Margarita je najpoznatiji koktel na bazi tequile, vrlo jednostavne pipreme. Za njega trebamo Triple Sec, liker na bazi gorkih karipskih naranči. Rubove čaša namažemo limetom i na njih natrljamo sol. U shakeru pomiješamo tequilu, sok od limete, Triple Sec i razbijeni led. Natočimo u čaše tako da ne dotaknemo sol na rubovima i ukrasimo limetom.

Za Pinu Coladu, još jedan tipično ljetni koktel, trebamo tamni rum, ananas, sok od ananasa, vrhnje kokosa i ananas za ukras.

Strawberry Daiquiri je inačica daiquirija, slavnog koktela na bazi svijetlog ruma, limete, šećera i leda, ovoga puta s jagodama. Poznati su i banana daiquiri ili ledeni "frozen daiquiri".

White Russian i Mai Tai, koktel na bazi vodke i koktel na bazi ruma, prave su poslastice ljetnih koktel zabava.

Ne morate biti barmen da biste znali pripremiti jedan do dva ljetna koktela. Uz njih priložite šnite voća - breskvi, jagoda, lubenica, grožđe i dr. Opskrbite se ledom, odaberite koktele koje ćete raditi, napravite testne primjerke i pozovite ekipu doma. Treba li vam inspiracija, odgledajte film Cocktail, s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, iz 1988. godine. Uz dobru mjuzu i koktele, ljetna zabava je zagarantirana.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.